Horsehappinez - Boodschap
Mijn Blog

Het wisselen is weer begonnen

Deze week heb ik het meerderen malen gemerkt, onze paardenzijn weer aan het wisselen!
 
Ik kreeg veel telefoontjes van eigenaren over het feit dat hun paard niet goed kon eten. Knoeien, bijten, schudden met het hoofd en magere buikjes waren de klachten. Er ging gelijk een lampje branden, de wisselweken zijn begonnen.
 
Maar waar komen de klachten nou precies vandaan?
 
Tijdens het wisselen van de kiezen drukt de nieuwe kies de melkkies uit de kaak. Dit gaat niet altijd volgens plan, wat je dan krijgt is dat de dop (melkkies) vast blijft zitten op de volwassenkies. Tussen de tweegedeelten blijft het voer plakken, wat erg kan gaan stinken! De onderkant van de melkkies (de oude wortels) is vaak erg scherp wat pijnprikkels veroorzaakt tijdens het kauwen. Hier komt dan dus ook het schudden, en knoeien vandaan.
 
En wanneer een paard niet goed kan eten, zijn voer niet optimaal kan vermalen, neemt het niet voldoende voedingsstoffen op uit zijn voer. Met als gevolg magere paarden.
 
Naast de doppen heb je ook nog eens het probleem van de druk op de kaak. Wanneer je bij een jong paard over de onderkant van de kaak wrijft voel je allemaal “bobbels”. Dit zijn de volwassenkiezen die wachten om door de kaak heen te dringen. Dit geeft net als bij mensen veel druk, paarden kunnen dangaan bijten op alles wat ze maar tegenkomen om de druk te verlichten.
 
Het laatste probleem, de kiezen wisselen synchroon. Wanneerde eerste kies in de kaakhelft wisselt gebeurd dit ook in de andere kaakhelften. Dus op 4 plekken tegelijk.
 
Je kunt je dus voorstellen dat het wisselen niet altijd even makkelijk is voor een paard.
 
Wat te doen?
 
Het is altijd verstandig om je paardentandarts erbij te halen als je merkt dat je paard moeite heeft met eten of wanneer je paard afvalt. De tandarts kan bekijken of er eventuele doppen los zitten en deze verwijderen waardoor de druk verlicht wordt. Ook kan de tandarts bepalen of je paard wolfstanden heeft die in de weg zitten. Wanneer je al vanaf jonge leeftijd met je paard naar de tandarts gaat kan de tandarts zien of de groei goed verloopt en eventuele correcties uitvoeren.
 
Conclusie: Je paard zal door deze tijd heen moeten, wij als eigenaar kunnen er voor zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt door af en toe de tandarts te laten controleren. Maar heb ook een beetje begrip voor je paard wanneer je aan het rijden bent en je merkt dat hij last heeft van het wisselen. Zet de neusriem wat losser en vraag niet te veel.
 
Ik wens iedereen succes met deze wisselronde en maak je klaar voor de volgende!
 

0 Reacties op Het wisselen is weer begonnen:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
RSS

Recente posts

Het wisselen is weer begonnen

Categorieën

Paarden wisselen
Mogelijk gemaakt door